top of page
  • Foto van schrijverIKWV

Persbericht: start van het redder-seizoen!

Start van het redderseizoen: vanaf 17 juni vind je in elke kustgemeente minstens één geopende redderspost!


Blankenberge 16 juni 2023 – Vandaag zette de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kort: IKWV), traditiegetrouw het zomerseizoen in met een persconferentie en een reddingsdemonstratie dat voor de gelegenheid doorging aan de vernieuwde pier in Blankenberge. De demonstratie was dit jaar wel heel bijzonder. Niemand minder dan onze nationale durfal Tom Waes werd op spectaculaire wijze uit de Noordzee gered door een team van ervaren IKWV-kustredders. De deelname van Tom is niet toevallig. De reddingsactie is immers ook de start van de preventiecampagne ‘Surviving in Belgium’. In deze 5-delige reeks, gerealiseerd in opdracht van verzekeraar AXA, al jarenlang trouwe partner van het IKWV, en waarvan Tom Waes ook ambassadeur is, lichten experts toe hoe om te gaan met 5 potentiële gevaren in ons, op eerste zicht ‘ongevaarlijke’ landje. De vaak onvoorspelbare Noordzee mocht daarin uiteraard niet ontbreken. De campagne staat vanaf volgende week online en is te bekijken op axa.be/nl/survivinginbelgium.


Vanaf zaterdag 17 juni kan je in elke badstad op minstens één redderspost veilig gaan zwemmen. De overige reddersposten openen op 1 juli. In totaal zullen er 83 reddersposten beschikbaar zijn voor alle badgasten, verspreid over zo’n 34 km kust. Op de website www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke post(en) je terecht kan.


IKWV: meer dan redden

Het mag duidelijk zijn dat de taken van de strandredders al lang niet meer beperkt blijven tot toezicht houden op zwemmers en watersporters. Ook op vlak van preventie en sensibilisering is er een belangrijke taak voor de strandreddingsdienst weggelegd.

  • Een eerste belangrijke stap is gaan zwemmen in een bewaakte zone en dit tussen 10u30 en 18u30, als de strandredders op post staan. Door de aanwijzingen van de redders op te volgen, kom je al een héél eind.

  • Er wordt ook dit jaar opnieuw fors ingezet op het bewustmaken van ouders met (kleine) kinderen: we sporen hen aan om duidelijke afspraken te maken met hun kroost, hen steeds een gratis polsbandje om te doen en hen steeds zelf te begeleiden in of naar het water. We hopen zo het aantal verloren gelopen kinderen tot een minimum te beperken.

  • Ook zonnepreventie blijft een aandachtspunt: voldoende smeren is de boodschap en dit wel elke twee uur opnieuw.

  • Tot slot wordt ook veel aandacht besteed aan een net strand én nette zee: de strandredders verspreiden niet enkel gratis afvalzakjes, maar ook strandasbakjes om je peuken in te verzamelen.

An Beun, algemeen directeur IKWV : “Via verschillende campagnes proberen we de strandbezoekers ervan te overtuigen dat ze in de eerste plaats zelf hun steentje moeten bijdragen tot een veiligere strandvakantie. Uiteraard staan de redders steeds paraat om hulp te bieden waar dit nodig is, maar als strandgast draag je toch ook voor een groot deel zelf bij aan je eigen veiligheid”
Björn Prasse, burgemeester van Blankenberge: “In Blankenberge hebben we als redders altijd het voortouw genomen. We hebben niet alleen de strand- en reddingsdienst, maar ook een zeereddingsdienst en sinds kort redden we bij SEA LIFE Blankenberge niet alleen zeehonden, maar ook bruinvissen. We zijn dan ook trots om vanop onze vernieuwde Belgium Pier alle strandredders over héél de kust veel succes te wensen voor het komende seizoen. Ze hebben een belangrijke rol in de veiligheid van onze badgasten en zijn ook een belangrijk aanspreekpunt voor de duizenden bezoekers en inwoners die komen genieten van het strand. We roepen dan ook op hun aanwijzingen altijd op te volgen!”


IKWV in cijfers

De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kortweg IKWV) is het overkoepelend orgaan dat de werking van de reddingsdienst aan zee coördineert voor onze 10 kustgemeenten. Tijdens het komende zomerseizoen zullen meer dan 1400 strandredders instaan voor de bewaking van zo’n 34 km strand. In 2022 hielpen onze redders 729 baders en watersportbeoefenaars in moeilijkheden en kwamen ze 1115 keer tussen voor verdwaalde personen.

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page