top of page
  • Foto van schrijverIKWV

PERSBERICHT

Overzicht tussenkomsten zomer 2021



Minder interventies voor de redders aan zee.


Hoewel de zomer ondertussen al een tijdje uit beeld is, blikt IKWV graag even terug op het afgelopen seizoen.


Interventies

De voorbije zomer zal zeker niet in de geschiedenisboeken vermeld worden omwille van haar uitstekende stranddagen. Op het strand viel de drukte – op een paar piekdagen na- dan ook heel goed mee. Dat blijkt ook heel duidelijk uit de interventiecijfers van de redders aan zee.


Op alle vlakken merken we een duidelijke daling in de tussenkomsten, in vergelijking met voorgaande seizoenen.


In totaal kwamen de lifeguards zo’n 395 keer tussen voor problemen in en op het water: 106 keer voor baders, 30keer voor personen op een rubberbootje of luchtmatras en maar liefst 259 keer voor watersporters. Er werden vorige zomer bovendien ook 860 verloren personen herenigd met hun ouders of familieleden.


Bert Gunst, voorzitter IKWV: “Het valt op dat de cijfers voor alle categorieën van zwemmers en watersporters gedaald zijn. De weersomstandigheden zullen hier zeker voor iets tussen zitten.”





Etienne Bouas-Laurent, CEO van AXA Belgium vult aan: “Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn onze echte ambassadeurs van risicopreventie. Dankzij het schitterende werk van de redders worden er levens gered.”

EHBO

De eerste hulpposten hadden deze zomer ook hun handen vol. De strand- en dijkbezoeker vond heel vlot zijn weg naar de hulpposten, waar kleine en grote ongemakken vlot werden verholpen of doorverwezen werden voor verdere medische opvolging. Zo werden er in totaal 40 pietermansteken en 456 kwallenbeten verzorgd. (vorig seizoen waren dit er respectievelijk 75 en 570)


Preventie blijft cruciaal

Helaas viel deze zomer ook één drenkeling te betreuren.


Het is een spijtige vaststelling dat de zwemvaardigheden van onze strandbezoekers pijlsnel achteruit gaan. Het is dan ook nodig om blijvend aandacht te vestigen op het belang van (goed!) kunnen zwemmen.


Bovendien moeten toeristen zich er ook van bewust zijn dat zwemmen in zee in elk geval een veel grotere uitdaging is dan zwemmen in een zwembad. Bert Gunst, voorzitter: “Er zijn zoveel verschillende factoren die het zwemmen kunnen bemoeilijken en dat wordt vaak uit het oog verloren: getijden, niveauverschillen, watertemperatuur, stromingen, golfslag,… noem maar op. Zelfs een goede zwemmer kan hierdoor in de problemen raken.”


Ons advies: kan je niet (goed) zwemmen? Ga dan niet dieper in het water dan knie- of heuphoogte en blijf in de buurt van de waterlijn. Zo word je niet verrast door opkomend water. Ga ook steeds zwemmen in een bewaakte zone en luister naar de adviezen van de redders.

222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page