top of page
  • Foto van schrijverIKWV

Overzicht tussenkomsten zomer 2019

Vele ernstige tussenkomsten tonen het belang van de redders aan zee aan.


Interventies

De redders aan zee hadden de afgelopen zomermaanden -naast de klassieke en kleinere tussenkomsten- hun handen vol met héél wat ernstige interventies.

“Meerdere mensenlevens werden gered dankzij het kordate optreden van onze redders aan zee”, merkt An Beun, secretaris IKWV, op.

“Zowel in het water, op het strand als op de zeedijk moesten de lifeguards verschillende keren tussenkomen. Deze interventies tonen aan hoe belangrijk hun aanwezigheid is: de redders zijn het eerstelijns-aanspreekpunt voor alle mensen op het strand en de zeedijk. Als ze er niet waren geweest, hadden verschillende slachtoffers hun verhaal niet meer kunnen navertellen.”

“We willen daarom nogmaals het belang onderstrepen van een structurele financiering voor de werking van de redders aan zee. Op dit moment is het nog steeds niet duidelijk welke overheid haar verantwoordelijk wil opnemen om dit levensreddend project te ondersteunen”, zegt Daphné Dumery, voorzitter IKWV.

“Het is nochtans simpel: als er géén geld wordt vrijgemaakt voor de reddingsdiensten betekent dit volgende zomer concreet dat meerdere reddingsposten niet over voldoende materiaal en middelen beschikken om hun werk goed uit te voeren. Het spreekt voor zich dat dit dramatische gevolgen kan hebben.”

Jef Van In, CEO van AXA Belgium vult aan: “Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn onze echte ambassadeurs van risicopreventie. Dankzij het schitterende werk van de redders worden er levens gered. Als partner van deze helden van het strand, zijn we dan ook trots dat we sinds 1 mei de redders van nieuwe performante outfits voorzien zodat ze nog beter hun belangrijk werk kunnen uitoefenen.”


Verloren gelopen personen (*)

Naast de talrijke tussenkomsten voor zwemmers en watersporters, werden ook héél wat personen veilig terug bij hun ouders of begeleiders gebracht. In de maand juli waren 560 mensen eventjes de weg kwijt en in augustus waren dat er 461.

Ook hier willen we het belang van de redders onderstrepen: telkens als er iemand vermist wordt, gaat dit gepaard met stress en paniek bij de strandbezoekers. De aanwezigheid van de redders aan zee, hun professionele aanpak en kalmerende invloed mogen écht niet onderschat worden!”, verduidelijkt Beun.

Het huidige cijfer (1021) ligt heel wat lager dan vorig jaar (1708). Het typische Belgische zomerweer is hier een goede verklaring voor: op warme en drukke stranddagen waren er opmerkelijk véél personen de weg even kwijt, maar op de bewolkte en frissere dagen werden amper gevallen genoteerd.

(*) de meeste verloren gelopen personen zijn kinderen, maar af en toe wordt ook een volwassene genoteerd (bv ouderen)


Polsbandjes nog steeds een daverend succes!

De gratis polsbandjes, die dankzij de steun van Studio 100, Dag Allemaal en AXA door de redders werden verdeeld, waren opnieuw een gigantisch succes.

Mede dankzij de polsbandjes zijn de cijfers van de verloren gelopen kinderen niet nòg hoger: badgasten die een verdwaald kindje opmerken, bellen vaak rechtstreeks met het nummer op het polsbandje en kunnen zo de kinderen herenigen met hun ouders zonder tussenkomst van de redders.

Toch kan het nog altijd beter: veel mama’s en papa’s nemen nog niet voldoende hun verantwoordelijkheid op en laten hun kinderen onbegeleid in zee zwemmen of op het strand spelen. “We blijven er dus op hameren: hou je kinderen altijd goed in de gaten”, zegt Beun.

Via een uitgebreid netwerk aan verdeelpunten konden zowel ouders als hun kinderen makkelijk een bandje bekomen. De bandjes liggen ter beschikking bij de reddersposten, EHBO-posten, diensten voor Toerisme, dagbladhandelaars, stranduitbaters en vele lokale handelaars.

De interessante actie van de website www.kust.promo zorgde ook voor een enorme vraag naar bandjes : wie zich met een bandje bij één van de deelnemende handelaars gaat aanmelden, krijgt er namelijk een leuk voordeel voor in de plaats.


Zwemmen in september?

Wie nu ook nog even wil genieten van het strand en de zee kan in elke gemeente nog op een beperkt aantal reddingsposten terecht tot en met 15 september. Daarna kan je enkel nog in Oostende en Blankenberge terecht. Een overzicht kan je raadplegen op de website van IKWV : http://www.ikwv.be/locaties

865 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page