top of page
  • Foto van schrijverIKWV

Opening zomerseizoen 2021

Vanaf dinsdag 15 juni vind je in elke kustgemeente minstens één geopende redderpost !

Op vrijdag 11 juni 2021 heeft de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kort: IKWV) traditiegetrouw het zomerseizoen ingezet met een persconferentie. Vandaag was ze te gast op het strand van Wenduine (De Haan).


Klaar voor stralende zomer!


“We zijn klaar voor een fantastische zomer”, aldus voorzitter Daphné Dumery. “Onze 82 reddersposten, verspreid over zo’n 34 km strand, zijn vanaf 1 juli opnieuw dagelijks open van 10u30-18u30. Vanaf 15 juni kan je bovendien in elke kustgemeente op minstens één redderspost terecht voor een veilige plons in het water. Zo kan iedereen genieten van het strand en de zee in zijn/haar favoriete badplaats. Op de website www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke post(en) je terecht kan.”

Ook in De Haan kan je, dankzij de kustredders, zorgeloos komen genieten van wat het strand en de zee je te bieden hebben. Op ons uitgestrekte strand – niet minder dan 11 km lang - zetten dagelijks 42 redders op 10 reddingsposten zich in voor de veiligheid van onze strandgasten, onder deskundige leiding van de hoofdredder en zijn 3 adjuncten”,zegt Mathieu Delbarge, schepen van de strandreddingsdienst in De Haan.


Net zoals vorige zomer blijft Covid-19 impact hebben op de werking van onze strandreddingsdiensten. We rekenen er dan ook op dat de strandbezoekers ook dit jaar hun gezond verstand gebruiken en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen. De strandbezoekers kunnen er echter van op aan: wij staan voor hen klaar!


Dank aan onze partners Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, maar ook van onze private partners AXA, Ford en garage Unicars kunnen we ook dit jaar opnieuw investeren in duurzaam materiaal en de kwaliteit van onze dienstverlening steeds verder uitbouwen en optimaliseren.

Via de provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen worden middelen vrijgemaakt om te investeren in nieuw materiaal en opleidingen. Dankzij een samenwerking met Ford en garage Unicars kunnen de redders deze zomer van start gaan met nieuwe voertuigen: 10 Ford Rangers zullen de redders aan zee bijstaan in hun taken op het strand. AXA geeft ons zoals voorgaande jaren niet enkel financieel een duwtje in de rug, maar voorziet de redders tevens van een aangepaste werkoutfit.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Zee en strand associëren we vaak met vakantie en ontspanning. Maar de zee kan ook gevaarlijk zijn. Het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum staat elke dag 24/7 paraat. Als er een ongeval is op onze Noordzee, komt de eerste oproep daar binnen en verloopt de verdere coördinatie vanuit het MRCC Oostende. Vanzelfsprekend is een goede afstemming en communicatie met àlle partners essentieel. In de zomermaanden zijn de strandredders vaak het eerste aanspreekpunt bij problemen op het strand en in de branding. Het is erg belangrijk dat ze in goede verbinding staan met de diensten van de zeereddingsdienst, zodat het MRCC in geval van nood de varende en de vliegende eenheden kan activeren. Wij voorzien via het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust de centrale communicatieapparatuur voor de strandredders. Hierdoor garanderen we een goede communicatie tussen strandredders onderling en de zeereddingsdienst van het MRCC.”


Meer dan redden: preventie!

Vorig jaar kwamen de redders 594 keer tussen voor baders en watersporters in moeilijkheden. Daarnaast vervulden ze ook een belangrijke rol voor 1079 verloren gelopen personen. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt van de toeristen op het strand. Een onmisbare schakel!”, besluit Dumery.

“Maar ook preventie en sensibilisering zijn onze stokpaardjes: via diverse campagnes maken we de strandbezoekers ervan bewust dat ze in eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor een geslaagde en veilige strandvakantie.”


“Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn wat ons betreft echte ambassadeurs van risicopreventie. Al te vaak onderschatten strandbezoekers de gevaren die zich kunnen voordoen. Dankzij het schitterende werk van de redders worden er levens gered. Als partner van deze helden van het strand, zijn we dan ook érg trots.”, zegt Jef Van In, CEO AXA Belgium.

Zo worden er voor het achtste jaar op rij 750.000 gratis polsbandjes met de afbeeldingen van Samson en Plop verdeeld. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door Studio100, AXA en de Vlaamse Milieumaatschappij.


Redders blijven ook aandacht schenken aan het risico dat diepe putten graven met zich meebrengt en ze blijven uiteraard ook waarschuwen voor de gevaren van de zon.


Redders denken aan het milieu


Voor het twaalfde jaar op rij worden gratis afvalzakjes verspreid in alle kustgemeenten. Onder het moto: ‘op het strand hoort enkel zand’ hoopt IKWV dat de strandbezoekers hun afval netjes in de vuilnisbak deponeren. Via displays aan de reddersposten kan de strandbezoeker zichzelf voorzien van een gratis afvalzakje.


Tot slot kan je op de website van IKWV, maar ook op de borden aan het strand aflezen hoe het gesteld is met de kwaliteit van ons zwemwater. De Vlaamse Milieumaatschappij test wekelijks de waterkwaliteit en deze wordt door de redders aan het strand geafficheerd op de reddersstoelen.

254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page