top of page
  • Foto van schrijverIKWV

IKWV blaast 40 kaarsjes uit en zet het seizoen 2022 in met een spetterend verjaardagsfeest!

Op vrijdag 10 juni 2022 zet de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kort: IKWV) traditiegetrouw het zomerseizoen in met een persconferentie. Dit jaar is IKWV te gast in De Panne en wordt de opening gekoppeld aan een groot feest voor haar 40-jarig bestaan.


Klaar voor een schitterende zomer

Vanaf 15 juni kan je in elke badstad op minstens één redderspost veilig gaan zwemmen. De overige reddersposten openen op 1 juli. In totaal zullen er 82 reddersposten beschikbaar zijn voor alle badgasten, verspreid over zo’n 34 km. Op de website www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke post(en) je terecht kan.

Hiep hiep hoera!

Dit jaar krijgt de opening van het seizoen een extra feestelijke dimensie: IKWV werd in februari 40 jaar en dat wordt gevierd met al haar partners en sympathisanten in De Panne. Voorzitter Bert Gunst: “De voorbije jaren heeft de reddingsdienst een ware metamorfose ondergaan: het werkmateriaal is sterk geëvolueerd, de dienst werd steeds professioneler, er kwamen telkens meer bewaakte zones bij en ook de periodes waarbinnen de redders actief zijn, worden alsmaar uitgebreid. Eén ding is echter onveranderd gebleven: het doel van de redders is nog steeds hetzelfde, ze waarborgen de veiligheid van de strandbezoekers.”Dank aan onze partners

Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, maar ook van de private partners AXA en garage Unicars (Ford) kunnen we ook dit jaar opnieuw investeren in duurzaam materiaal en de kwaliteit van onze dienstverlening steeds verder uitbouwen en optimaliseren.Bij ongevallen op zee is het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum het centrale meldpunt. In de zomermaanden zijn de strandredders vaak het eerste aanspreekpunt bij problemen op het strand en in de branding. Het is dan ook van essentieel belang dat de strandredders in goede verbinding staan met het MRCC. Zo kunnen we in geval van nood snel de juiste instanties activeren, zoals de reddingsboten of de reddingshelikopter. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust voorziet de centrale communicatieapparatuur voor de strandredders. Hierdoor garanderen we de communicatie tussen strandredders onderling en de zeereddingsdienst. Daarnaast bieden we ook ondersteuning bij de opleiding van de strandredders.” zegt Nadia Bos, afdelingshoofd van Scheepvaartbegeleiding, MDK-Vlaamse overheid.
“Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn wat ons betreft echte ambassadeurs van risicopreventie. Al te vaak onderschatten strandbezoekers de gevaren die zich kunnen voordoen. Dankzij het schitterende werk van de redders worden er levens gered. Als partner van deze helden van het strand, zijn we dan ook érg trots.”, aldus Etienne Bouas-Laurent, CEO AXA Belgium.

Preventie en sensibilisering

Voor het tiende jaar op rij worden er 750.000 gratis polsbandjes verdeeld. Deze bandjes zijn verkrijgbaar bij elke redderspost, maar ook op EHBO-posten, kantoren voor toerisme, badkarhouders,…

De redders zorgen ervoor dat de badgasten zich ook bewust zijn van de risico’s op zonnebrand, vragen aandacht voor het gevaar van diepe putten en strandhoofden en wijzen de strandbezoekers op het verzamelen en sorteren van hun afval op het strand. Hiervoor kunnen toeristen de gratis afvalzakjes gebruiken die door de redders in samenwerking met Fost Plus en OVAM worden uitgedeeld op het strand. “Het blijkt jaar na jaar een uitdaging om de strandtoerist te bewegen om zorgzaam met haar/zijn afval om te gaan. De afgelopen jaren werden over quasi de hele strandzone sorteereilanden geïnstalleerd om het zo duidelijk en makkelijk mogelijk te maken. Vandaag willen we (Fost Plus, Ovam en IKWV) de toerist met deze communicatie een extra duwtje in de rug geven om ook op het strand te doen wat we met z’n allen thuis zo goed doen: sorteren van PMD en zo vermijden dat kostbare grondstoffen verloren gaan.”, aldus Fost Plus.

200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page