top of page
  • Foto van schrijverIKWV

Persbericht: Vanaf 15 juni vind je in elke kustgemeente minstens één geopende redderspost!

Op vrijdag 14 juni 2024 zet de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kort: IKWV) traditiegetrouw het zomerseizoen in met een persconferentie. Dit jaar is IKWV te gast in Nieuwpoort.


Klaar voor een schitterende zomer

Vanaf zaterdag 15 juni kan je in elke badstad op minstens één redderspost veilig gaan zwemmen. De overige reddersposten openen op 1 juli. In totaal zullen er 83 reddersposten beschikbaar zijn voor alle badgasten, verspreid over zo’n 34 km.  Op de website www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke post(en) je terecht kan.


Redders gaan digitaal

Deze zomer lanceert IKWV een interne webtoepassing die de strandredders, hulppostmedewerkers en hoofdredders -maar ook de mensen achter de schermen- toelaat om belangrijke interventies, onderhoudswerken aan materiaal, EHBO-tussenkomsten en andere cijfergegevens in realtime op te volgen. Bovendien biedt deze toepassing ook de mogelijkheid om belangrijke informatie met andere hulpdiensten te delen zodat incidenten sneller afgehandeld kunnen worden. Tot vorige zomer gebeurde alles nog op papier.


Meer dan redden!


Dankzij een polsbandje kunnen verloren gelopen personen snel herenigd worden met hun begeleiders.

Het mag duidelijk zijn dat de taken van de strandredders al lang niet meer beperkt blijven tot toezicht houden op zwemmers en watersporters. Ook op vlak van preventie en sensibilisering is er een belangrijke taak voor de strandreddingsdienst weggelegd.

De gekende preventiecampagnes van polsbandjes, afvalzakjes, het gevaar van diepe putten graven en aandacht voor zonnebescherming blijven daarom ook gewoon doorlopen. Elk jaar opnieuw blijkt dat het nodig is om deze basiszaken te blijven herhalen.

De voorbije jaren is bovendien ook gebleken dat het nodig is om strandbezoekers in te lichten over de mogelijke gevaren van zee en strand én hen ervan bewust te maken dat goed kunnen zwemmen zeker geen overbodige luxe is. Te vaak komen mensen nog in de problemen door onwetendheid of door hun eigen zwemvaardigheid te overschatten.


Pilootproject ‘Junior Lifeguards’Ook het nieuwste pilootproject ‘Junior Lifeguards’, een samenwerking met verzekeraar AXA Belgium, Stad Nieuwpoort en IKWV, zet sterk in op strandveiligheid. Kinderen tussen 8 en 16 jaar worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met enkele basisbeginselen van strandbewustzijn, strand- en waterveiligheid en EHBO. Het Junior Lifeguards-project start deze zomer en loopt tot eind mei 2025. Tijdens de warme zomermaanden gaan de lessen door op het strand van Nieuwpoort, buiten het seizoen trekken we naar het Stedelijk Zwembad. De partners hopen dat het pilootproject vanaf volgende zomer eventueel uitgerold kan worden aan de rest van de Belgische kust.


“We zijn ontzettend trots dat we het pilootproject Junior Lifeguards samen met IKWV en Stad Nieuwpoort kunnen realiseren. Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn de echte ambassadeurs van risicopreventie!”Dina Iosifidis, Sustainability Manager bij AXA Belgium


“Dankzij de kennismaking met het strand, de verschillende zwemstijlen, het rescue board, EHBO en reanimatie en reddingstechnieken worden deze jongeren vertrouwd gemaakt met het strandgebeuren én worden ze in eenzelfde beweging enthousiast gemaakt voor een toekomstige carrière als redder aan zee. Win-win” Bert Gunst, voorzitter IKWV


“Met dit jeugdprogramma maken we jongeren van 8 tot 16 jaar warm voor het strandreddersgebeuren, een primeur aan de Belgische kust. Spelenderwijs raken zij vertrouwd met de verschillende technieken en werkmethodes van de redders. Door hen op jonge leeftijd te enthousiasmeren, hopen we dat zij zich op latere leeftijd aanmelden voor de opleiding tot strandredder. Tegelijk zorgen we met dit project voor een grotere bewustmaking over de gevaren van de zee. Geen overbodige luxe in een kuststad als Nieuwpoort die elke zomer heel wat badgasten mag ontvangen.” Geert Vanden Broucke, burgemeester Stad Nieuwpoort.


Dank aan onze partners

Dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid, maar ook van de private partners verzekeraar AXA Belgium en garage Unicars (Ford) kunnen we ook dit jaar opnieuw investeren in duurzaam materiaal en de kwaliteit van onze dienstverlening steeds verder uitbouwen en optimaliseren.

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page