top of page
  • Foto van schrijverIKWV

Overzicht tussenkomsten juli 2019

Overzicht per kustgemeente: verloren gelopen personen (*)


560: het totale cijfer verloren gelopen kinderen in juli valt goed mee. Enkel op de heel warme dagen (hittegolf) waren er pieken tot wel 50 verloren kinderen per dag in één gemeente. Op de andere dagen liggen de cijfers in de lijn met de voorgaande jaren. Het aantal verloren gelopen kinderen blijft dus vooral weersgebonden (drukte op het strand).


“Al hopen we natuurlijk ook dat het uitdelen van de vele polsbandjes en onze oproep naar de ouders om hun kinderen goed in de gaten te houden, ook zijn vruchten heeft afgeworpen”, knipoogt An Beun, secretaris van IKWV.


Vorig jaar in juli noteerden we 1100 kinderen die even de weg kwijt waren. In 2017 waren dat er 411 er en in 2016 liepen er in de eerste maand van de zomervakantie 714 kinderen verloren.

(*) de meeste verloren personen zijn uiteraard kinderen, maar enkelingen zijn ook volwassenen (bv ouderen)


Polsbandjes Samson en Bumba blijven een hit!


De gratis polsbandjes met de afbeeldingen van Samson en Bumba zijn erg populair. De voorraad vliegt de deur uit: héél wat displays mochten reeds bijgevuld worden omdat ouders en kinderen actief op zoek gaan naar de bandjes.


“Het is fijn om te zien dat ouders en begeleiders van kinderen hun verantwoordelijkheid opnemen”, zegt An Beun. “De leuke kortingen of acties van het initiatief www.kust.promo zijn natuurlijk ook een goede stimulans om een bandje op te pikken.”


Dankzij de steun van de partners Studio 100, Dag Allemaal en AXA kan IKWV deze zomer 750.000 gratis polsbandjester beschikking stellen. Deze zijn te verkrijgen bij de redders, EHBO posten, openbare toiletten, toeristische kantoren, badkarhouders, dagbladhandelaars en héél wat handelaars aan de kust.


Interventies


Opvallend is ook het aantal ernstige interventies dat reeds werd uitgevoerd. In meerdere gemeenten kwamen personen (vooral kinderen) ernstig in de problemen toen ze zich lieten verrassen door de sterke en verraderlijke stroming. Enkele tussenkomsten vonden bovendien plaats in onbewaakte zones of buiten de openingsuren. Dankzij de alerte reactie van de redders aan zee kon erger voorkomen worden.

Door de hittegolf waren er ook een aantal grotere tussenkomsten voor toeristen met hartklachten of andere gezondheidsproblemen. In bijna elke kustgemeente werden meerdere tussenkomsten genoteerd voor personen met een (zware) hitteslag.


“Al te vaak onderschatten strandbezoekers de gevaren die zich kunnen voordoen. Dankzij het alerte werk van de redders worden er levens gered!

AXA wil meer dan ooit inzetten op preventie en ons partnership met de lifeguards is dan ook een concreet voorbeeld van onze Corporate Responsibility strategie die focust op Preventie.

We zijn dan ook een trotse partner van de redders aan zee en we zijn ook heel fier dat we sinds dit jaar de redders van nieuwe performante outfits kunnen voorzien”, zegt Dina Iosifidis, Manager Corporate Responsibility bij AXA.


Waar blijft de structurele ondersteuning?


De talrijke tussenkomsten van de redders, voor zowel verloren kinderen, personen met gezondheidsproblemen of personen in nood in zee tonen aan dat hun aanwezigheid absoluut noodzakelijk is en levensreddend kan zijn.

Het is dan ook een zeer spijtige zaak dat het dossier van de financiering voor de redders aan zee nog steeds niet werd afgerond. Vanaf eind 2019 is de provincie West-Vlaanderen immers geen vennoot meer van IKWV en verliest de vereniging dan ook 250.000 euro aan werkingsmiddelen. Middelen die absoluut noodzakelijk zijn om de veiligheid op het strand te garanderen!


“Het is meer dan tijd dat de hogere overheid het belang van de redders aan zee erkent en hier dan ook een structurele bijdrage voor uittrekt”, zegt Daphné Dumery, voorzitter van IKWV. “Er moet snel duidelijkheid komen zodat we ook volgend jaar onze dienstverlening kunnen garanderen!”

685 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page